Spletna stran uporablja piškotke. Zapri

Prodajne uspešnice

ZAKAJ ZAUPAMO BAMBUSU?

Bambus je pravi čudež narave. Je ena izmed najhitreje rastočih rastlin na našem planetu. Je obnovljiv. In nenazadnje je osrednja sestavina ECOmp izdelkov. Bambus daje našim izdelkom videz lesa, čeprav to tehnično gledano ni. Je več kot les.

Beseda bambus (ang. Bamboo) je bila prvič omenjena v poznem 16. stoletju in izhaja iz malajske besede mambu. Zaradi mnogih podobnosti z drevesi je bambus velikokrat označen kot les. Kemična sestava bambusa je sicer precej podobna kemični sestavi lesa. Mogoče boste presenečeni, a bambus botanično gledano uvrščamo v družino trav. Bambusi so visoke trave z olesenelim steblom in za razliko od dreves proizvajajo samo primarne poganjke, brez kambija sekundarne rasti. Poznamo več kot 1000 vrst bambusov, kar polovica pa jih raste v Aziji.

Bambus je izredno zanimiv zaradi svoje hitre rasti. V dobrih pogojih lahko doseže maksimalno višino v štirih do šestih mesecih, z dnevnim prirastkom od 15 cm do 18 cm. Nekatere vrste bambusa lahko dosežejo v enem dnevu rekordnih 90 centimetrov višine. Nova stebla bambusa pokukajo na plano pomladi. Steblo raste v višino in premer približno 60 dni. V tem času se razvijejo tudi veje in listi. Po tem obdobju bambusovo steblo ne raste več v višino. Bambus namreč ne doživi sekundarno rast kot je to značilno za drevesa. Svojo višino veča z vsakoletno rastjo novih stebel, dokler ne doseže svoje maksimalne višine. Vsako leto si tudi nadane nove liste, svojo zrelost pa doseže že v dveh do šestih letih. Običajna življenjska doba bambusa je 10 let. Rast in življenjska doba sta odvisni od vrste bambusa, prsti ter podnebnih razmer.

DAR NARAVE

Glavno vodilo našega podjetja je ekološka ozaveščenost. Zavedamo se, da je naš planet eden in edini. Bambus, ki se preobrazi v čudovite izdelke ECOmp, se goji načrtno, nasadi pa se sproti obnavljajo. S tem poskrbimo, da ne izčrpamo tega edinstvenega vira narave. Obenem pa ne izčrpavamo drugih redkih in ogroženih rastlin.

Bambus absorbira ogljikov dioksid (CO2) in proizvede približno 35% več kisika kot drevesa. Poleg tega pa je bambus idealna rastlina v boju proti eroziji tal. Za to poskrbijo korenine bambusa, ki se v podzemlju širijo in ustvarjajo dolgo, gosto in prepleteno mrežo. Bambusovo oglje pa je pravi naravni vodni filter, s katerim lahko pridobimo čisto in pitno vodo.

Bambus je rastlina, ki se lahko uporablja za različne namene. Ravno zaradi ekološke vrednosti se tega daru narave poslužuje čedalje več proizvajalcev različnih izdelkov. Bambus se uporablja za razne dekorativne namene, izdelavo instrumentov, v tekstilni industriji, v prehrambni industriji,... Čedalje več se uporablja tudi pri izdelavi pohištva ter v gradbeni industriji, kjer zaradi svojih značilnosti uspešno nadomešča les. Zanimivo je, da je bambus kot ojačevalni material močnejši celo od jekla.

Zaradi lokacij, kjer bambus najbolje uspeva, smo se obrnili proti Daljnemu vzhodu, kjer smo sklenili sodelovanje s kooperantom, ki za nas izdeluje naše okolju prijazne izdelke. Kooperant nam zagotavlja, da so pogoji dela in procesi proizvodnje v skladu z obvarovanjem narave in s smotrno porabo naravnih virov. In naj omenimo, da gre za eno izmed edinih (če ne celo edino) podjetij, katero načrtno goji nasade bambusa in jih obnavlja. Načrtno gojenje bambusa pa še dodatno prispeva k boju proti klimatskim spremembam.

Zakaj izbrati ECOmp izdelke iz bambusa? V prvi vrsti so okolju prijazni. Preden se načrtno gojeni bambus pretvori v računalniško miško ali tipkovnico ECOmp, čisti zrak in proizvaja kisik. Bambus nadomesti plastiko, ki predstavlja velik delež odpadkov, ki so za okolje škodljivi. V nasprotju s plastiko, ki se razgrajuje zelo počasi, so ohišja naših izdelkov hitro biološko razgradljiva.

Naših izdelkov enostavno ne boste mogli spustiti iz rok, saj vas bo prijeten dotik bambusa povsem očaral. Pokukajte v našo spletno trgovino in si oglejte našo ponudbo.

ECOmp – z ljubeznijo do narave.